12 czerwca w Hali Koszyki odbył się wielki finał Poland Sushi Cup, w którym wystartowało 18 zawodników. Zwycięzca będzie oficjalnie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio! Patronat merytoryczny nad Poland Sushi Cup objął World Sushi Skills Institute / All Japan Sushi Associations – organizator finału w Japonii. Zawodników oceniało Jury złożone z najlepszych mistrzów sushi na świecie. Konkurs został zorganizowany przy wsparciu firm, specjalizujących się w produkcji i imporcie japońskich produktów. Imprezę uświetnił Jego Ekscelencja Ambasador Japonii Akio Miyajima.
Opiekę nad stroną organizacyjną całego przedsięwzięcia sprawowała Alicja Than. Było ono możliwe do przeprowadzenia dzięki zaangażowaniu partnerów i sponsorów – wiodących firm produkcyjnych lub dystrybucyjnych, specjalizujących się w dostarczaniu produktów niezbędnych w kuchni japońskiej.
fot. @Aleksander Jura
Projects
Do finału Jury wybrało 18 zawodników. Zadania konkursowe oceniane były pod nadzorem merytorycznym dyrektora World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa. W skład jury weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie – zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Sushi Cup:
-
Alon Than – przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów dla zachowania pełnej transparentności, mistrz świata z 2015 roku
-
Iulian Constantin, Rumunia
-
Jorge Dionicio, USA
-
Tomas Lysy, Słowacja
-
Wagner Spadacio, Brazylia, Monako
Zawodnicy brali udział w 5 konkurencjach:
KATSURAMUKI – obieranie rzepy w stylu japońskim
Zadaniem konkursowym było skrojenie cienkiego, równego płatu rzepy o długości minimum 1 m. i szerokości ok. 12 cm. Po sprawdzeniu płata przez jury, każdy uczestnik musiał go posiekać w cienkie słupki, które mógł wykorzystać w kolejnych konkurencjach.
SANMAI OROSHI – sprawienie ryby
Zadaniem konkursowym było sprawienie ryby po japońsku, w stylu sanmai oroshi. Pozostałe po sprawianiu mięso ryby Uczestnik mógł w dowolny sposób wykorzystać do tworzenia zestawu Edo mae oraz zestawu sushi kreatywnego czy sashimi. Zawodnicy przygotowywali okonia morskiego Aquanaria
SASHIMI Moriawase
Zadaniem konkursowym było wykrojenie i zaaranżowanie na talerzu plastrów sashimi w 4 stylach: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Jury oceniało sposób pokrojenia ryb, a także ich zaaranżowanie na talerzu, tzw. Moriawase. Jury także pytało uczestnika, a ten musiał umieć wskazać, style krojenia: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Finaliści do dyspozycji mieli: łososia, tuńczyka Balfego, tuńczyka Ricardo Fuentes, okonia morskiego Aquanaria, seriolę Hiramasa.
Przygotowanie zestawu w stylu Edo mae sushi.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 40 minut zestawu sushi w stylu Edo mae. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna.
Autorski zestaw sushi kreatywny
Ten zestaw miał pokazać umiejętności techniczne, smak sushi i kreatywność kucharza sushi. Na przygotowanie zawodnicy mieli 40 minut.
fot. @Aleksander Jura
fot. @Aleksander Jura
fot. @Aleksander Jura
fot. @Aleksander Jura
fot. @Aleksander Jura
fot. @Aleksander Jura
Projects
Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Jego Ekscelencji Ambasadora Japonii w Polsce Pana Akio Miyajima Zawodników, Sponsorów oraz licznych gości i brzmiał następująco:
„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2024 został:
-
Piotr Kuc z Warszawy (w poprzedniej edycji zajął III miejsce)
-
II miejsce – zajął Mateusz Bieliński z Torunia
-
III miejsce – zajął Sebastian Gajdek z Łańcuta”.
Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia.
Laureaci i ich kompozycje EDOMAE Sushi
I miejsce - Piotr Kuc
II miejsce - Mateusz Bieliński
III miejsce - Sebastian Gajdek
Projects
„Nasi partnerzy i sponsorzy doskonale zdają sobie sprawę, jak ważną rolę w promocji ich produktów stanowi edukacja i stałe podnoszenie umiejętności szefów kuchni. Możliwość reprezentowania Polski podczas najważniejszego konkursu sushi na świecie sprawiła, że firmy które na co dzień prowadzą działalność o tym samym profilu, nie wahały się nawet chwili i wsparli nas również najwyższej klasy produktami. W konkurs zaangażowali się min. Cominport, HoReCa Asian Food, Yamasa Corporation (sos sojowy), sklep japonskienoze.pl, Kinjirushi Wasabi, Kokoro Smaki Japonii, Kuchnie Świata oraz dystrybutor ryb i owoców morza – Orka Team”
komentuje Alicja Than, organizator.
Finaliści Poland Sushi Cup 2024
zgodnie z wylosowanymi numerami startowymi