top of page
dark bamboo mat.jpg
DSC01548.JPG

12 czerwca w Hali Koszyki odbył się wielki finał Poland Sushi Cup, w którym wystartowało 18 zawodników. Zwycięzca będzie oficjalnie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio! Patronat merytoryczny nad Poland Sushi Cup objął World Sushi Skills Institute / All Japan Sushi Associations – organizator finału w Japonii. Zawodników oceniało Jury złożone z najlepszych mistrzów sushi na świecie. Konkurs został zorganizowany przy wsparciu firm, specjalizujących się w produkcji i imporcie japońskich produktów. Imprezę uświetnił Jego Ekscelencja Ambasador Japonii Akio Miyajima.

Opiekę nad stroną organizacyjną całego przedsięwzięcia sprawowała Alicja Than. Było ono możliwe do przeprowadzenia dzięki zaangażowaniu partnerów i sponsorów – wiodących firm produkcyjnych lub dystrybucyjnych, specjalizujących się w dostarczaniu produktów niezbędnych w kuchni japońskiej.

fot. @Aleksander Jura

tuna.jpg

Projects

Do finału Jury wybrało 18 zawodników. Zadania konkursowe oceniane były pod nadzorem merytorycznym dyrektora World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa. W skład jury weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie – zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Sushi Cup:

  • Alon Than – przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów dla zachowania pełnej transparentności, mistrz świata z 2015 roku

  • Iulian Constantin, Rumunia

  • Jorge Dionicio, USA

  • Tomas Lysy, Słowacja

  • Wagner Spadacio, Brazylia, Monako

 

Zawodnicy brali udział w 5 konkurencjach:

KATSURAMUKI – obieranie rzepy w stylu japońskim

Zadaniem konkursowym było skrojenie cienkiego, równego płatu rzepy o długości minimum 1 m. i szerokości ok. 12 cm. Po sprawdzeniu płata przez jury, każdy uczestnik musiał go posiekać w cienkie słupki, które mógł wykorzystać w kolejnych konkurencjach.

SANMAI OROSHI – sprawienie ryby

Zadaniem konkursowym było sprawienie ryby po japońsku, w stylu sanmai oroshi. Pozostałe po sprawianiu mięso ryby Uczestnik mógł w dowolny sposób wykorzystać do tworzenia zestawu Edo mae oraz zestawu sushi kreatywnego czy sashimi. Zawodnicy przygotowywali okonia morskiego Aquanaria

SASHIMI Moriawase

Zadaniem konkursowym było wykrojenie i zaaranżowanie na talerzu plastrów sashimi w 4 stylach: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Jury oceniało sposób pokrojenia ryb, a także ich zaaranżowanie na talerzu, tzw. Moriawase. Jury także pytało uczestnika, a ten musiał umieć wskazać, style krojenia: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Finaliści do dyspozycji mieli: łososia, tuńczyka Balfego, tuńczyka Ricardo Fuentes, okonia morskiego Aquanaria, seriolę Hiramasa.

Przygotowanie zestawu w stylu Edo mae sushi.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 40 minut zestawu sushi w stylu Edo mae. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna.

Autorski zestaw sushi kreatywny

Ten zestaw miał pokazać umiejętności techniczne, smak sushi  i  kreatywność kucharza sushi. Na przygotowanie zawodnicy mieli 40 minut.

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

I_miejsce_Piotr_Kuc.JPG

Projects

Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Jego Ekscelencji Ambasadora Japonii w Polsce Pana Akio Miyajima Zawodników, Sponsorów oraz licznych gości i brzmiał następująco:

„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2024 został:

  • Piotr Kuc z Warszawy (w poprzedniej edycji zajął III miejsce)

  • II miejsce – zajął Mateusz Bieliński z Torunia

  • III miejsce – zajął Sebastian Gajdek z Łańcuta”.

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia.

Laureaci i ich kompozycje EDOMAE Sushi

I miejsce - Piotr Kuc

II miejsce - Mateusz Bieliński

III miejsce - Sebastian Gajdek

EPT02280.jpeg

Projects

„Nasi partnerzy i sponsorzy doskonale zdają sobie sprawę, jak ważną rolę w promocji ich produktów stanowi edukacja i stałe podnoszenie umiejętności szefów kuchni. Możliwość reprezentowania Polski podczas najważniejszego konkursu sushi na świecie sprawiła, że firmy które na co dzień prowadzą działalność o tym samym profilu, nie wahały się nawet chwili i wsparli nas również najwyższej klasy produktami. W konkurs zaangażowali się min. Cominport, HoReCa Asian Food, Yamasa Corporation (sos sojowy), sklep japonskienoze.pl, Kinjirushi Wasabi, Kokoro Smaki Japonii, Kuchnie Świata oraz dystrybutor ryb i owoców morza – Orka Team” 

komentuje Alicja Than, organizator.

Finaliści Poland Sushi Cup 2024
zgodnie z wylosowanymi numerami startowymi