top of page
dark bamboo mat.jpg
DSC01548.JPG

12 czerwca w Hali Koszyki odbył się wielki finał Poland Sushi Cup, w którym wystartowało 18 zawodników. Zwycięzca będzie oficjalnie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio! Patronat merytoryczny nad Poland Sushi Cup objął World Sushi Skills Institute / All Japan Sushi Associations – organizator finału w Japonii. Zawodników oceniało Jury złożone z najlepszych mistrzów sushi na świecie. Konkurs został zorganizowany przy wsparciu firm, specjalizujących się w produkcji i imporcie japońskich produktów. Imprezę uświetnił Jego Ekscelencja Ambasador Japonii Akio Miyajima.

Opiekę nad stroną organizacyjną całego przedsięwzięcia sprawowała Alicja Than. Było ono możliwe do przeprowadzenia dzięki zaangażowaniu partnerów i sponsorów – wiodących firm produkcyjnych lub dystrybucyjnych, specjalizujących się w dostarczaniu produktów niezbędnych w kuchni japońskiej.

fot. @Aleksander Jura

tuna.jpg

Projects

Do finału Jury wybrało 18 zawodników. Zadania konkursowe oceniane były pod nadzorem merytorycznym dyrektora World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa. W skład jury weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie – zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Sushi Cup:

  • Alon Than – przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów dla zachowania pełnej transparentności, mistrz świata z 2015 roku

  • Iulian Constantin, Rumunia

  • Jorge Dionicio, USA

  • Tomas Lysy, Słowacja

  • Wagner Spadacio, Brazylia, Monako

 

Zawodnicy brali udział w 5 konkurencjach:

KATSURAMUKI – obieranie rzepy w stylu japońskim

Zadaniem konkursowym było skrojenie cienkiego, równego płatu rzepy o długości minimum 1 m. i szerokości ok. 12 cm. Po sprawdzeniu płata przez jury, każdy uczestnik musiał go posiekać w cienkie słupki, które mógł wykorzystać w kolejnych konkurencjach.

SANMAI OROSHI – sprawienie ryby

Zadaniem konkursowym było sprawienie ryby po japońsku, w stylu sanmai oroshi. Pozostałe po sprawianiu mięso ryby Uczestnik mógł w dowolny sposób wykorzystać do tworzenia zestawu Edo mae oraz zestawu sushi kreatywnego czy sashimi. Zawodnicy przygotowywali okonia morskiego Aquanaria

SASHIMI Moriawase

Zadaniem konkursowym było wykrojenie i zaaranżowanie na talerzu plastrów sashimi w 4 stylach: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Jury oceniało sposób pokrojenia ryb, a także ich zaaranżowanie na talerzu, tzw. Moriawase. Jury także pytało uczestnika, a ten musiał umieć wskazać, style krojenia: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Finaliści do dyspozycji mieli: łososia, tuńczyka Balfego, tuńczyka Ricardo Fuentes, okonia morskiego Aquanaria, seriolę Hiramasa.

Przygotowanie zestawu w stylu Edo mae sushi.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 40 minut zestawu sushi w stylu Edo mae. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna.

Autorski zestaw sushi kreatywny

Ten zestaw miał pokazać umiejętności techniczne, smak sushi  i  kreatywność kucharza sushi. Na przygotowanie zawodnicy mieli 40 minut.

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

fot. @Aleksander Jura

I_miejsce_Piotr_Kuc.JPG

Projects

Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Jego Ekscelencji Ambasadora Japonii w Polsce Pana Akio Miyajima Zawodników, Sponsorów oraz licznych gości i brzmiał następująco:

„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2024 został:

  • Piotr Kuc z Warszawy (w poprzedniej edycji zajął III miejsce)

  • II miejsce – zajął Mateusz Bieliński z Torunia

  • III miejsce – zajął Sebastian Gajdek z Łańcuta”.

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia.

Laureaci i ich kompozycje EDOMAE Sushi

I miejsce - Piotr Kuc

II miejsce - Mateusz Bieliński

III miejsce - Sebastian Gajdek

EPT02280.jpeg

Projects

„Nasi partnerzy i sponsorzy doskonale zdają sobie sprawę, jak ważną rolę w promocji ich produktów stanowi edukacja i stałe podnoszenie umiejętności szefów kuchni. Możliwość reprezentowania Polski podczas najważniejszego konkursu sushi na świecie sprawiła, że firmy które na co dzień prowadzą działalność o tym samym profilu, nie wahały się nawet chwili i wsparli nas również najwyższej klasy produktami. W konkurs zaangażowali się min. Cominport, HoReCa Asian Food, Yamasa Corporation (sos sojowy), sklep japonskienoze.pl, Kinjirushi Wasabi, Kokoro Smaki Japonii, Kuchnie Świata oraz dystrybutor ryb i owoców morza – Orka Team” 

komentuje Alicja Than, organizator.

Finaliści Poland Sushi Cup 2024
zgodnie z wylosowanymi numerami startowymi

1. Mateusz Bieliński
fot. Aleksander Jura

2. Sebastian Gajdek
fot. Aleksander Jura

3. Rafał Patrzałek
fot. Aleksander Jura

4. Paweł Perfecki
fot. Aleksander Jura

5. Radosław Frąckowiak
fot. Aleksander Jura

6. Marcin Jóźwikowski
fot. Aleksander Jura

7. Łukasz Dąbrowski
fot. Aleksander Jura

8. Dawid Kupijaj
fot. Aleksander Jura

9. Patryk Miotk
fot. Aleksander Jura

10. Dawid Szulc
fot. Daniel Jończyk

11. Mariusz Melcer
fot. Aleksander Jura

12. Kordian Gordewski
fot. Daniel Jończyk

13. Marcin Mróz
fot. Aleksander Jura

14. Mateusz Kaczyński
fot. Aleksander Jura

15. Piotr Kuc
fot. Aleksander Jura

16. Emil Buczyński
fot. Daniel Jończyk

17. Artur Tymoszuk
fot. Daniel Jończyk

18. Emilia Hubka
fot. Aleksander Jura

IMG_3063_edited.jpg

Projects

„Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad kolejną edycją Poland Sushi Cup. Dziękujemy wszystkim Partnerom i Sponsorom, którzy zaangażowali się w pomoc organizacyjną konkursu.”

– podsumowuje Alon Than, Przewodniczący Jury.

DSC06233.jpg

Byliście i jesteście fantastyczni!
Zapraszamy za rok!!!

bottom of page