


Finał Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 już za nami!
Pięknie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację Konkursu oraz towarzyszących szkoleń – Sushi Proficiency, które odbyło się w dniach 20 i 21 maja w Instytucie Transgourmet oraz KUROOBI w dniu 22 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Majdańska w Warszawie.
Specjalne podziękowania dla:
-
Partnerów Konkursu: Cominport, Morskyi Dim, Yamasa
-
Sponsorów Konkursu: Horeca Asian Food, Japońskienoże.pl, Kinjirushi Wasabi, Kuchnie Świata, KAI / Home Brands, Kokoro, Saltz
-
Firm, które udzieliły wsparcia organizacyjnego Konkursu: Hasegawa, Instytut Kulinarny Transgourmet, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Majdańska, Izumi Sushi, Cheman

Jak było?
22 maja w Instytucie Kulinarnym Transgourmet 20 finalistów stanęło do zmagań o reprezentowanie Polski lub Ukrainy w World Sushi Cup 2025 w Tokio. Warszawski finał poprzedziły eliminacje, na które wpłynęło kilkadziesiąt zgłoszeń. Jury wybrało 20 najlepszych. W deszczowy poranek o świcie wszyscy zawodnicy stawili się w Transgourmet. Cieszymy się, że naszym konkursem interesuje się coraz więcej kobiet – mistrzyń sushi, ale w ścisłym finale wystąpiła tylko jedna zawodniczka.
Zawodnicy Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 – w kolejności alfabetycznej:
-
Mateusz Bieliński
-
Emil Buczyński
-
Michał Ciszek
-
Radosław Frąckowiak
-
Sebastian Gajdek
-
Kordian Gordewski
-
Dmytro Hanus
-
Vitalij Honcharov
-
Emilia Hubka
-
Maciej Kowalski
-
Dawid Kupijaj
-
Olech Mainich
-
Damian Markiewicz
-
Hubert Moldenhawer
-
Valdyslav Morozov
-
Rafał Patrzałek
-
Vladyslav Strohozenko
-
Dawid Szulc
-
Mateusz Talik
-
Sebastian Wilk
Impreza rozpoczęła się o 9.00 rano od niespodzianki. Do prawie wszystkich zadań potrzebna była świeża ryba. Dziękujemy naszym Partnerom - Cominport i Sponsorom – Horeca Asian Food i Kuchnie Świata za zapewnienie ryb. Jednak szczególną niespodzianką od firmy Cominport było pojawienie się świeżego, dopiero co złowionego tuńczyka, który został rozebrany i poporcjowany przez samego Prezesa Pana Krzysztofa Mazura. Wspólnie z Cominport patrzyliśmy na zegarki, czy samolot wiozący ten niebywały okaz wyląduje punktualnie… Czas nam jednak sprzyjał!
Po pokazie zawodnicy rozpoczęli zmagania. Pracowali w dwóch grupach a do mistrzowskiego zaliczenia było 5 konkurencji: obieranie rzepy w stylu japońskim katsuramuki, sprawianie i krojenie ryb sanmai oroshi, sashimi moriawase, kompozycja Edo Mae oraz kreatywny talerz free style.
Liczni widzowie mogli oglądać zmagania lub udać się do lobby, gdzie swoje stoiska rozstawili Partnerzy i Sponsorzy Poland & Ukraine Sushi Cup 2025.
Serek Cook Partner, który idealnie można wykorzystać wszędzie tam, gdzie stosuje się gęste serki kremowe, promował Morskyi Dim. Podczas imprezy można było go spróbować, a także wykorzystać w swoich kompozycjach free style. Osoba, która w najbardziej kreatywny sposób zastosowała produkt otrzymała nagrodę specjalną od Partnera, a wszyscy zawodnicy dostali torby z produktami.
Na stoiskach Cominport, Yamasa, Horeca Asian Food i Wasabi Kinjirushi można było oglądać i próbować najwyższej jakości produkty do kuchni japońskiej, a także porozmawiać z reprezentantami firm. Ponadto produkty można było wykorzystać w daniach konkursowych.
Dodatkowo produkty zapewniły Kuchnie Świata oraz Kokoro Smaki Japonii.
Na stoiskach Japońskich Noży oraz Home Brands – przedstawiciela marki KAI można dostępne były unikatowe noże do sushi.
Nasi Partnerzy i Sponsorzy ufundowali dodatkowe nagrody dla zwycięzców i zawodników. Wśród nich były również noże, a także produkty oraz vouchery na zakupy. Dziękujemy! Jesteście wspaniali!
Jury przez cały konkurs podpatrywało i oceniało pracę zawodników w oparciu o punktację oraz formularze punktacyjne przygotowane przez Pana Gentaro Yamazaki. Alon Than pilnował czasu i wspierał zawodników swoją siłą i optymizmem!
Zwycięzcą Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 został Sebastian Wilk z Krakowa.
II miejsce zajął Oleh Mainich
III miejsce zajął Michał Ciszek
Sebastian będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio już w sierpniu!
Za zgodą WSSI Japan Ukrainę będzie reprezentował laureat II miejsca – Oleh Mainich.
Życzymy szczęścia!
Trzymamy kciuki!
Wszystkim jeszcze raz dziękujemy za ten dzień, na który warto czekać cały rok.
Mamy nadzieję – do zobaczenia na kolejnej edycji!