top of page

Finał Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 już za nami!

Pięknie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację Konkursu oraz towarzyszących szkoleń – Sushi Proficiency, które odbyło się w dniach 20 i 21 maja w Instytucie Transgourmet oraz KUROOBI w dniu 22 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Majdańska w Warszawie.

Specjalne podziękowania dla:

  • Partnerów Konkursu: Cominport, Morskyi Dim, Yamasa

  • Sponsorów Konkursu: Horeca Asian Food, Japońskienoże.pl, Kinjirushi Wasabi, Kuchnie Świata, KAI / Home Brands, Kokoro, Saltz

  • Firm, które udzieliły wsparcia organizacyjnego Konkursu: Hasegawa, Instytut Kulinarny Transgourmet, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Majdańska, Izumi Sushi, Cheman

115A9776.jpg

Jak było? 

22 maja w Instytucie Kulinarnym Transgourmet 20 finalistów stanęło do zmagań o reprezentowanie Polski lub Ukrainy w World Sushi Cup 2025 w Tokio. Warszawski finał poprzedziły eliminacje, na które wpłynęło kilkadziesiąt zgłoszeń. Jury wybrało 20 najlepszych. W deszczowy poranek o świcie wszyscy zawodnicy stawili się w Transgourmet. Cieszymy się, że naszym konkursem interesuje się coraz więcej kobiet – mistrzyń sushi, ale w ścisłym finale wystąpiła tylko jedna zawodniczka.

Zawodnicy Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 – w kolejności alfabetycznej:

  1. Mateusz Bieliński

  2. Emil Buczyński

  3. Michał Ciszek

  4. Radosław Frąckowiak

  5. Sebastian Gajdek

  6. Kordian Gordewski

  7. Dmytro Hanus

  8. Vitalij Honcharov

  9. Emilia Hubka

  10. Maciej Kowalski

  11. Dawid Kupijaj

  12. Olech Mainich

  13. Damian Markiewicz

  14. Hubert Moldenhawer

  15. Valdyslav Morozov

  16. Rafał Patrzałek

  17. Vladyslav Strohozenko

  18. Dawid Szulc

  19. Mateusz Talik

  20. Sebastian Wilk

 

 

Impreza rozpoczęła się o 9.00 rano od niespodzianki. Do prawie wszystkich zadań potrzebna była świeża ryba. Dziękujemy naszym Partnerom - Cominport i Sponsorom – Horeca Asian Food i Kuchnie Świata za zapewnienie ryb. Jednak szczególną niespodzianką od firmy Cominport było pojawienie się świeżego, dopiero co złowionego tuńczyka, który został rozebrany i poporcjowany przez samego Prezesa Pana Krzysztofa Mazura. Wspólnie z Cominport patrzyliśmy na zegarki, czy samolot wiozący ten niebywały okaz wyląduje punktualnie… Czas nam jednak sprzyjał!

Po pokazie zawodnicy rozpoczęli zmagania. Pracowali w dwóch grupach a do mistrzowskiego zaliczenia było 5 konkurencji: obieranie rzepy w stylu japońskim katsuramuki, sprawianie i krojenie ryb sanmai oroshi, sashimi moriawase, kompozycja Edo Mae oraz kreatywny talerz free style.

Liczni widzowie mogli oglądać zmagania lub udać się do lobby, gdzie swoje stoiska rozstawili Partnerzy i Sponsorzy Poland & Ukraine Sushi Cup 2025.

 

Serek Cook Partner, który idealnie można wykorzystać wszędzie tam, gdzie stosuje się gęste serki kremowe, promował Morskyi Dim. Podczas imprezy można było go spróbować, a także wykorzystać w swoich kompozycjach free style. Osoba, która w najbardziej kreatywny sposób zastosowała produkt otrzymała nagrodę specjalną od Partnera, a wszyscy zawodnicy dostali torby z produktami.

 

Na stoiskach Cominport, Yamasa, Horeca Asian Food i Wasabi Kinjirushi  można było oglądać i próbować najwyższej jakości produkty do kuchni japońskiej, a także porozmawiać z reprezentantami firm. Ponadto produkty można było wykorzystać w daniach konkursowych.

 

Dodatkowo produkty zapewniły Kuchnie Świata oraz Kokoro Smaki Japonii.

 

Na stoiskach Japońskich Noży oraz Home Brands – przedstawiciela marki KAI można dostępne były unikatowe noże do sushi.

 

Nasi Partnerzy i Sponsorzy ufundowali dodatkowe nagrody dla zwycięzców i zawodników. Wśród nich były również noże, a także produkty oraz vouchery na zakupy. Dziękujemy! Jesteście wspaniali! 

Jury przez cały konkurs podpatrywało i oceniało pracę zawodników w oparciu o punktację oraz formularze punktacyjne przygotowane przez Pana Gentaro Yamazaki. Alon Than pilnował czasu i wspierał zawodników swoją siłą i optymizmem!

Zwycięzcą Poland & Ukraine Sushi Cup 2025 został Sebastian Wilk z Krakowa.

II miejsce zajął Oleh Mainich

III miejsce zajął  Michał Ciszek


Sebastian będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio już w sierpniu!

Za zgodą WSSI Japan Ukrainę będzie reprezentował laureat II miejsca – Oleh Mainich.

Życzymy szczęścia!

Trzymamy kciuki!

Wszystkim jeszcze raz dziękujemy za ten dzień, na który warto czekać cały rok.

Mamy nadzieję – do zobaczenia na kolejnej edycji!

  • w-facebook

© 2019 Poland Sushi Cup

bottom of page