PIERWSZA EDYCJA POLAND SUSHI CUP – FINAŁ 2019
(Galeria zdjęć)
W sobotę, 15 czerwca 2019r. w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych Zawodników, wybranych w drodze eliminacji! Jury wyłoniło Zwycięzcę, który oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio!
Zawodnicy pracowali naprzemiennie w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy. Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.
W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup:
-
Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów
-
Iulian Constantin, Rumunia
-
Jorge Dionicio, USA
-
Vladimir Pak, Norwegia
-
Spadacio Wagner, Brazylia
Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach:
-
Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri
-
Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.
-
Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut
-
Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut.
Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Zawodników, Sponsorów, Mediów oraz licznych gości brzmiał następująco:
„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza,
II miejsce – zajął Kasper Krajewski z Łodzi,
III miejsce – zajął Piotr Kuc z Warszawy”.
Laureat reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Towarzyszył mu Piotr Kuc, przedstawiciele Organizatora oraz Partnera Głównego. 40 zawodników zaprezentowało swoje umiejętności w Tokyo Big Sight, South Hall. Zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom, a gorący doping zagrzewał wszystkich do walki o zwycięstwo!
Do zobaczenia w 2020r.!