top of page

MIĘDZYNARODOWE JURY

Finalistów oceniać będzie światowa czołówka mistrzów sushi!  

Nadzór merytoryczny konkursu, członek Jury

Yamazaki.jpg

GENTARO YAMAZAKI, JAPONIA

Nadzór merytoryczny konkursu, członek jury
 

Certyfikowany Instruktor World Sushi Skills Institute i szef kuchni. Przez ponad 10 lat swoje umiejętności pogłębiał w Stanach Zjednoczonych, biorąc udział w licznych szkoleniach oraz pracując w Nowym Jorku i Waszyngtonie. Po powrocie do Japonii otworzył własną restaurację. Jednak międzynarodowe doświadczenia sprawiły, że zainteresował się przede wszystkim szerzeniem wiedzy na temat japońskiej kuchni i szkoleniem kucharzy w zakresie zdobywania kolejnych tajników sushi. Od 2015 roku mieszka w Genewie, gdzie promuje tę niezwykłą japońską sztukę kulinarną. Szkolenia prowadzi również za granicą.

Członek Jury

junko_kawada.jpg

JUNKO KAWADA, JAPONIA

Członek jury

Wicemistrzyni World Sushi Cup 2013. Początkowo pracowała z czekoladą, ale po spotkaniu Mistrza Sushi Kazato-San w 2007 roku natychmiast skupiła się na surowych rybach i owocach morza. Zmiana okazała się wielkim sukcesem i doprowadziła do zdobycia srebrnego medalu podczas World Sushi Cup 2013 r. Kawada jest szczególnie znana ze swoich kreatywnych i nietypowych przygotowań. Prowadzi KO'UZI Sushi & Fine Foods w Antwerpii.

Członek Jury

constantin.jpg

IULIAN CONSTANTIN, RUMUNIA

Członek jury

Szef sieci restauracji Zen Sushi w Bukareszcie i prekursor kuchni japońskiej w Rumunii, a także Ambasador Kuchni Japońskiej z tytułem przyznanym przez  MAFF (Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Leśnictwa w Japonii). W 2014 roku uczestniczył w World Sushi Cup w Tokio, co pozwoliło mu znaleźć się w pierwszej dziesiątce najlepszych sushi masterów na świecie.

Członek Jury

Jorge_Dionicio (002).jpg

JORGE DIONICIO,
USA

Członek jury

Urodzony w Limie, Peru, gdzie dorastał. Mieszka i pracuje w USA. Od 2023 – Executive Sushi Chef  w Saishin – słynnej restauracji omakase, mieszczącej się na dachu hotelu Gansevoort Rooftop w Nowym Jorku. Jorge spędził lata, doskonaląc się w technikach stylu Edomae. Finalista World Sushi Cup z 2014.

Przewodniczący Jury

Tomas_Lysy_3.jpg

TOMAS LYSY,
SŁOWACJA   

Członek Jury
 

Uznany słowacki szef kuchni, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej. Ma ponad 20 lat doświadczenia w pracy, głównie za granicą, z uznanymi japońskimi szefami kuchni.
W Bratysławie prowadził jedną z najlepszych słowackich restauracji Iasai, która zyskała międzynarodową sławę. Za szczytowy moment dotychczasowej kariery uważa współpracę z Ichiro Kubotem z restauracji Umu w Londynie (1 gwiazdka Michelin).

  • w-facebook

© 2019 Poland Sushi Cup

bottom of page