


MIĘDZYNARODOWE JURY
Finalistów oceniać będzie światowa czołówka mistrzów sushi!
Nadzór merytoryczny konkursu, członek Jury
HIROTOSHI OGAWA, JAPONIA
Nadzór merytoryczny konkursu
Członek jury
Dyrektor Generalny All Japan Sushi Association / World Sushi Skills Institute. Jest absolwentem renomowanej szkoły gastronomicznej Tsuji Culinary School w Osace. Następnie rozpoczął swoją praktykę w słynnej restauracji Sushi w Tokio. Od tamtego czasu pracował w wielu znanych restauracjach sushi w Australii i Japonii.
W 2003 roku założył własną restaurację, którą finalnie sprzedał i został członkiem i instruktorem AISA Sushi Skills Institute. W ramach swojej pracy nauczał sztuki sushi w ponad 50 krajach, m.in. USA, Portugalii, Tajlandii, Czechach, Indiach, Holandii, Rumunii i na Ukrainie. Wydał też autorską płytę DVD „Sushi, Sashimi – Skills Improve Program”.
Członek Jury
SPADACIO WAGNER, BRAZYLIA
Członek jury
Główny sushi szef w jednej z najsłynniejszych restauracji sushi na świecie – Nobu w Monaco. Urodzony w Brazylii, ale już jako nastolatek przeprowadził się do Francji, aby uczęszczać do prestiżowej Francuskiej Szkoły Kulinarnej. Do 2012 roku pracował w luksusowych hotelach i restauracjach Francji i Wielkiej Brytanii. W 2012 roku rozpoczął edukację w szkole sushi we Francji, a następnie przeprowadził się do Monako, a jego pierwszą restaurację w księstwie była Avenue 31 (jedna z największych w Monako). Następnie podjął pracę na wyspie Saint Barthelemy w hotelu Sereno, gdzie zgłębiał tajniki sushi pod okiem „prawej ręki” samego Pana Nobusan.
Po powrocie do Monako wiąże się z wykwitną japońską restauracją Sumosan. Po 2 latach decyduje, że jego doświadczenie pozwala na wzięcie udziału ł w prestiżowym konkursie „Open French Sushi 2016”, który wygrywa.
Spadacio dostaje propozycje od Budda Baru w Monako, aby pracować tam jako główny sushi szef. W 2017 wygrywa „French Sushi Cup” i tym samym bierze udział w World Suhi Cup w Tokio, gdzie zajmuje drugie miejsce i staje się wicemistrzem świata 2018. Propozycję pracy składa mu restauracją Nobu w Monte Carlo, w której pracuje od kwietnia 2019.
Członek Jury
IULIAN CONSTANTIN, RUMUNIA
Członek jury
Szef sieci restauracji Zen Sushi w Bukareszcie. Iualian jest prekursorem kuchni japońskiej w Rumunii – jako jeden z pierwszych prezentował mieszkańcom Bukaresztu niezwykłe smaki i tajniki kuchni japońskiej. Sam uczył się u mistrza Okudy Yutaki oraz w Japonii, gdzie wziął udział w programie szkoleniowym z Masayoshi Kazato – prezesem All Japan Sushi Association & World Sushi Skills Institute.
W 2014 roku uczestniczył w World Sushi Cup w Tokio, co pozwoliło mu znaleźć się w pierwszej dziesiątce najlepszych sushi masterów na świecie.
W swojej codziennej pracy Iulian wykorzystuje najwyższej jakości składniki, serwując je z wybornymi winami. Chętnie zaprasza uznanych na świecie sushi szefów, aby wspólnie zaskoczyć gości nowymi rozwiązaniami i koncepcjami. Iulian z wielką pasją dzieli się też doświadczeniem i wiedzą zdobytą u najlepszych mistrzów, budując nowy rozdział rumuńskiej gastronomii – jego personel to ponad 100 osób, które są często rekrutowane bez doświadczenia.
Członek Jury
.jpg)
JORGE DIONICIO, USA
Członek jury
Urodzony w Limie. Dzięki niezwykłemu położeniu rodzinnego miasta, Jorge już jako młody człowiek, zafascynowany był kuchnią, a zwłaszcza wykorzystaniem w niej ryb i owoców morza.
Z kuchnią japońska zetknął się jako dwudziestokilkulatek i od ponad 15 lat trenuje w najbardziej uznanych restauracjach sushi na świecie: w Nowym Jorku, Austin, LA i Tokio. Pracował z najlepszymi mistrzami, w tym z Morimoto, Azabu, Uchi, Hirohisa i Akashi. Uczył się od nich różnych technik oraz wartości kuchni japońskiej. Jorge spędził lata, doskonaląc się w technikach stylu Edomae.
W codziennej pracy Jorge łączy globalne składniki z tradycyjnymi japońskimi smakami, czego efektem są inspirowane połączenia smaku, tekstury, koloru, techniki i stylu.
Członek Jury, Zdobywca gwiazd
VLADIMIR PAK, NORWEGIA
Zdobywca gwiazdki Michelin 2020 dla restauracji Omakase w Oslo
Członek jury
Współwłaściciel i szef kuchni restauracji sushi Omakase w Oslo. Nagrodzony złotym medalem w World Sushi Cup 2017, jest obecnie jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni sushi na świecie.
Zwycięstwo w konkursie potwierdziło jego wyjątkowe umiejętności techniczne.
W swojej pracy łączy miłość do tradycji z innowacyjnymi rozwiązaniami. Nazwa jego restauracji Omakase oznacza „zaufaj szefowi kuchni”, a szef Pak i jego zespół starają się kontynuować tradycję Edo-mae w lokalnej kuchni, używając tylko najlepszych dostępnych składników z Norwegii, w połączeniu z kuchnią tokijską.
Przewodniczący Jury
ALON THAN, POLSKA
Ambasador World Sushi Skills Institute na Polskę i Ukrainę
Honorowy przewodniczący jury
(Honorowy Przewodniczący nie ocenia zawodników)
Mistrz sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem, zdobytym w Japonii (prowadził kuchnie kilku restauracji w Tokio), w Polsce mieszka od 2003 roku. Twórca i właściciel sieci restauracji Izumi Sushi, 2 restauracji Kago by Alon oraz wraz z żoną Alicją - Matcha Bistro & Bar.
W sierpniu 2015 roku Alon zajął 1. miejsce, wygrywając złoto na World Sushi Cup Japan 2015 w Tokio – Światowym Pucharze Sushi, posiada więc oficjalny tytuł Mistrza Świata w Sushi..
Juror konkursów takich jak: Global Sushi Challenge 2015, Championnat de Sushi France, Rumunia Sushi Cup, Nordic Sushi Cup. Alon, jako jedyny mistrz sushi w Polsce, zdał egzamin kuroobi na stopień mistrzowski DAN. Od 2016 roku wraz z Hirotoshi Ogawa z WSSI i AJSA organizuje w Polsce egzaminy Sushi Proficiency Test, aby pomóc zdobywać doświadczenie kucharzom sushi. Wykładowca Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej ASHANTI.
Alon jest wierny tradycyjnemu sushi, najbardziej lubi nigiri i styl Edo-mae. Jednak nie są mu obce eksperymenty kulinarne. W swoich restauracjach proponuje kuchnię autorską, łącząc japoński styl ze światowym trendem fusion. I choć sam skromnie powtarza, że sushi trzeba się uczyć całe życie, to wygrana w World Sushi Cup potwierdza jego mistrzowskie umiejętności.
Marzeniem Alona, które już wkrótce się spełni, jest otwarcie restauracji omakase.
Przewodniczący Jury