


MIĘDZYNARODOWE JURY
Finalistów oceniać będzie światowa czołówka mistrzów sushi!
Nadzór merytoryczny konkursu, członek Jury
GENTARO YAMAZAKI, JAPONIA
Nadzór merytoryczny konkursu, członek jury
Certyfikowany Instruktor World Sushi Skills Institute i szef kuchni. Przez ponad 10 lat swoje umiejętności pogłębiał w Stanach Zjednoczonych, biorąc udział w licznych szkoleniach oraz pracując w Nowym Jorku i Waszyngtonie. Po powrocie do Japonii otworzył własną restaurację. Jednak międzynarodowe doświadczenia sprawiły, że zainteresował się przede wszystkim szerzeniem wiedzy na temat japońskiej kuchni i szkoleniem kucharzy w zakresie zdobywania kolejnych tajników sushi. Od 2015 roku mieszka w Genewie, gdzie promuje tę niezwykłą japońską sztukę kulinarną. Szkolenia prowadzi również za granicą.
Członek Jury
JUNKO KAWADA, JAPONIA
Członek jury
Wicemistrzyni World Sushi Cup 2013. Początkowo pracowała z czekoladą, ale po spotkaniu Mistrza Sushi Kazato-San w 2007 roku natychmiast skupiła się na surowych rybach i owocach morza. Zmiana okazała się wielkim sukcesem i doprowadziła do zdobycia srebrnego medalu podczas World Sushi Cup 2013 r. Kawada jest szczególnie znana ze swoich kreatywnych i nietypowych przygotowań. Prowadzi KO'UZI Sushi & Fine Foods w Antwerpii.
Członek Jury
IULIAN CONSTANTIN, RUMUNIA
Członek jury
Szef sieci restauracji Zen Sushi w Bukareszcie i prekursor kuchni japońskiej w Rumunii, a także Ambasador Kuchni Japońskiej z tytułem przyznanym przez MAFF (Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Leśnictwa w Japonii). W 2014 roku uczestniczył w World Sushi Cup w Tokio, co pozwoliło mu znaleźć się w pierwszej dziesiątce najlepszych sushi masterów na świecie.
Członek Jury
.jpg)
JORGE DIONICIO,
USA
Członek jury
Urodzony w Limie, Peru, gdzie dorastał. Mieszka i pracuje w USA. Od 2023 – Executive Sushi Chef w Saishin – słynnej restauracji omakase, mieszczącej się na dachu hotelu Gansevoort Rooftop w Nowym Jorku. Jorge spędził lata, doskonaląc się w technikach stylu Edomae. Finalista World Sushi Cup z 2014.
Przewodniczący Jury
TOMAS LYSY,
SŁOWACJA
Członek Jury
Uznany słowacki szef kuchni, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej. Ma ponad 20 lat doświadczenia w pracy, głównie za granicą, z uznanymi japońskimi szefami kuchni.
W Bratysławie prowadził jedną z najlepszych słowackich restauracji Iasai, która zyskała międzynarodową sławę. Za szczytowy moment dotychczasowej kariery uważa współpracę z Ichiro Kubotem z restauracji Umu w Londynie (1 gwiazdka Michelin).
Przewodniczący Jury