MIĘDZYNARODOWE JURY
Finalistów oceniać będzie światowa czołówka mistrzów sushi!
Nadzór merytoryczny konkursu, członek Jury
HIROTOSHI OGAWA, JAPONIA
Nadzór merytoryczny konkursu, członek jury
Dyrektor Generalny All Japan Sushi Association / World Sushi Skills Institute, a jednoczenie członek i instruktor AISA Sushi Skills Institute. W ramach swojej pracy nauczał sztuki sushi w ponad 50 krajach, m.in. USA, Portugalii, Tajlandii, Czechach, Indiach, Holandii, Rumunii i na Ukrainie. Wydał też autorską płytę DVD „Sushi, Sashimi – Skills Improve Program”.
Członek Jury
WAGNER SPADACIO, BRAZYLIA
Członek jury
Zwycięzca Sushi Cup we Francji w 2017 oraz wicemistrz World Sushi Cup z 2018. Urodzony w Brazylii, wychował się we Francji, mieszka i pracuje w Monako. Aktualnie kreatywny szef w restauracji Niwaki w Monte Carlo. Wcześniej pracował jako główny sushi szef w jednej z najsłynniejszych restauracji sushi na świecie – Nobu w Monaco.
Członek Jury
IULIAN CONSTANTIN, RUMUNIA
Członek jury
Szef sieci restauracji Zen Sushi w Bukareszcie i prekursor kuchni japońskiej w Rumunii, a także Ambasador Kuchni Japońskiej z tytułem przyznanym przez MAFF (Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Leśnictwa w Japonii). W 2014 roku uczestniczył w World Sushi Cup w Tokio, co pozwoliło mu znaleźć się w pierwszej dziesiątce najlepszych sushi masterów na świecie.
Członek Jury
JORGE DIONICIO,
USA
Członek jury
Urodzony w Limie, Peru, gdzie dorastał. Mieszka i pracuje w USA. Od 2023 – Executive Sushi Chef w Saishin – słynnej restauracji omakase, mieszczącej się na dachu hotelu Gansevoort Rooftop w Nowym Jorku. Jorge spędził lata, doskonaląc się w technikach stylu Edomae. Finalista World Sushi Cup z 2014.
Przewodniczący Jury
TOMAS LYSY,
SŁOWACJA
Członek Jury
Uznany słowacki szef kuchni, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej. Ma ponad 20 lat doświadczenia w pracy, głównie za granicą, z uznanymi japońskimi szefami kuchni.
W Bratysławie prowadził jedną z najlepszych słowackich restauracji Iasai, która zyskała międzynarodową sławę. Za szczytowy moment dotychczasowej kariery uważa współpracę z Ichiro Kubotem z restauracji Umu w Londynie (1 gwiazdka Michelin).
Przewodniczący Jury