top of page

MIĘDZYNARODOWE JURY

Finalistów oceniać będzie światowa czołówka mistrzów sushi!  

Nadzór merytoryczny konkursu, członek Jury

ogawa.jpg

HIROTOSHI OGAWA, JAPONIA

Nadzór merytoryczny konkursu

Członek jury 

Dyrektor Generalny All Japan Sushi Association / World Sushi Skills Institute. Jest absolwentem renomowanej szkoły gastronomicznej Tsuji Culinary School w Osace. Następnie rozpoczął swoją praktykę w słynnej restauracji Sushi w Tokio. Od tamtego czasu pracował w wielu znanych restauracjach sushi w Australii i Japonii.

W 2003 roku założył własną restaurację, którą finalnie sprzedał i został członkiem i instruktorem AISA Sushi Skills Institute. W ramach swojej pracy nauczał sztuki sushi w ponad 50 krajach,  m.in. USA, Portugalii, Tajlandii, Czechach, Indiach, Holandii, Rumunii i na Ukrainie. Wydał też autorską płytę DVD „Sushi, Sashimi – Skills Improve Program”.

Członek Jury

wagner.jpg

SPADACIO WAGNER, BRAZYLIA

Członek jury

Główny sushi szef w jednej z najsłynniejszych restauracji sushi na świecie – Nobu w Monaco. Urodzony w Brazylii, ale już jako nastolatek przeprowadził się do Francji, aby uczęszczać do prestiżowej Francuskiej Szkoły Kulinarnej. Do 2012 roku pracował w luksusowych hotelach i restauracjach Francji i Wielkiej Brytanii. W 2012 roku rozpoczął edukację w szkole sushi we Francji, a następnie przeprowadził się do Monako,  a jego pierwszą restaurację w księstwie była  Avenue 31 (jedna z największych w Monako). Następnie podjął pracę na wyspie Saint Barthelemy w hotelu Sereno, gdzie zgłębiał tajniki sushi pod okiem „prawej ręki” samego Pana Nobusan.

Po powrocie do Monako wiąże się z wykwitną japońską restauracją Sumosan. Po 2 latach decyduje, że jego doświadczenie pozwala na wzięcie udziału ł w prestiżowym konkursie „Open French Sushi 2016”, który wygrywa.

Spadacio dostaje propozycje od Budda Baru w Monako, aby pracować tam jako główny sushi szef. W 2017 wygrywa „French Sushi Cup” i tym samym bierze udział w World Suhi Cup w Tokio, gdzie zajmuje drugie miejsce i staje się wicemistrzem świata 2018. Propozycję pracy składa mu restauracją Nobu w Monte Carlo, w której pracuje od kwietnia 2019.

Członek Jury

constantin.jpg

IULIAN CONSTANTIN, RUMUNIA

Członek jury

Szef sieci restauracji Zen Sushi w Bukareszcie. Iualian jest prekursorem kuchni japońskiej w Rumunii – jako jeden z pierwszych prezentował mieszkańcom Bukaresztu niezwykłe smaki i tajniki kuchni japońskiej. Sam uczył się u mistrza Okudy Yutaki oraz w Japonii, gdzie wziął udział w programie szkoleniowym z Masayoshi Kazato – prezesem All Japan Sushi Association & World Sushi Skills Institute.


W 2014 roku uczestniczył w World Sushi Cup w Tokio, co pozwoliło mu znaleźć się w pierwszej dziesiątce najlepszych sushi masterów na świecie.

W swojej codziennej pracy Iulian wykorzystuje najwyższej jakości składniki, serwując je z wybornymi winami. Chętnie zaprasza uznanych na świecie sushi szefów, aby wspólnie zaskoczyć gości nowymi rozwiązaniami i koncepcjami. Iulian z wielką pasją dzieli się też doświadczeniem i wiedzą zdobytą u najlepszych mistrzów, budując nowy rozdział rumuńskiej gastronomii – jego personel to ponad 100 osób, które są często rekrutowane bez doświadczenia.

Członek Jury

Jorge_Dionicio (002).jpg

JORGE DIONICIO, USA

Członek jury

Urodzony w Limie. Dzięki niezwykłemu położeniu rodzinnego miasta, Jorge już jako młody człowiek, zafascynowany był kuchnią, a zwłaszcza wykorzystaniem w niej ryb i owoców morza.

 

Z kuchnią japońska zetknął się jako dwudziestokilkulatek i od ponad 15 lat trenuje w najbardziej uznanych restauracjach sushi na świecie: w Nowym Jorku, Austin, LA i Tokio. Pracował z najlepszymi mistrzami, w tym z Morimoto, Azabu, Uchi, Hirohisa i Akashi. Uczył się od nich  różnych technik oraz  wartości kuchni japońskiej. Jorge spędził lata, doskonaląc się w technikach stylu Edomae.

 

W codziennej pracy Jorge łączy globalne składniki z tradycyjnymi japońskimi smakami, czego efektem są inspirowane połączenia smaku, tekstury, koloru, techniki i stylu.

Członek Jury, Zdobywca gwiazd

pak.jpg

VLADIMIR PAK, NORWEGIA

Zdobywca gwiazdki Michelin 2020 dla restauracji Omakase w Oslo

Członek jury 

Współwłaściciel i szef kuchni restauracji sushi Omakase w Oslo. Nagrodzony złotym medalem w World Sushi Cup 2017, jest obecnie jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni sushi na świecie.

 

Zwycięstwo w konkursie potwierdziło jego wyjątkowe umiejętności techniczne.

 

W swojej pracy łączy miłość do tradycji z innowacyjnymi rozwiązaniami.  Nazwa jego restauracji Omakase oznacza „zaufaj szefowi kuchni”, a szef Pak i jego zespół starają  się kontynuować tradycję Edo-mae w lokalnej kuchni, używając tylko najlepszych dostępnych składników z Norwegii, w połączeniu z kuchnią tokijską.

Przewodniczący Jury

Personel00582 копия.jpg

ALON THAN, POLSKA 

Ambasador World Sushi Skills Institute na Polskę i Ukrainę

Honorowy przewodniczący jury
(Honorowy Przewodniczący nie ocenia zawodników)

Mistrz sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem, zdobytym w Japonii (prowadził kuchnie kilku restauracji w Tokio), w Polsce mieszka od 2003 roku. Twórca i właściciel sieci restauracji Izumi Sushi, 2 restauracji Kago by Alon oraz wraz z żoną Alicją - Matcha Bistro & Bar.

W sierpniu 2015 roku Alon zajął 1. miejsce, wygrywając złoto na World Sushi Cup Japan 2015 w Tokio – Światowym Pucharze Sushi, posiada więc oficjalny tytuł Mistrza Świata w Sushi..

 

Juror konkursów takich jak: Global Sushi Challenge 2015, Championnat de Sushi France, Rumunia Sushi Cup, Nordic Sushi Cup. Alon, jako jedyny mistrz sushi w Polsce, zdał egzamin kuroobi na stopień mistrzowski DAN. Od 2016 roku wraz z Hirotoshi Ogawa z WSSI i AJSA organizuje w Polsce egzaminy Sushi Proficiency Test, aby pomóc zdobywać doświadczenie kucharzom sushi. Wykładowca Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej ASHANTI.

Alon jest wierny tradycyjnemu sushi, najbardziej lubi nigiri i styl Edo-mae. Jednak nie są mu obce eksperymenty kulinarne. W swoich restauracjach proponuje kuchnię autorską, łącząc japoński styl ze światowym trendem fusion. I choć sam skromnie powtarza, że sushi trzeba się uczyć całe życie, to wygrana w World Sushi Cup potwierdza jego mistrzowskie umiejętności.

Marzeniem Alona, które już wkrótce się spełni, jest otwarcie restauracji omakase.

bottom of page